Δεν μας κατατρέχει φοβικό σύνδρομο, δήλωσε ο ΥΠΕΞ
Την απάντησή του έδωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά από τον Αντώνη Σαμαρά, σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.
«Η αντίληψη ότι τα προβλήματα θα λυθούν με ανέξοδες πολεμικές ιαχές ή την ακινησία αποτελεί μία φενάκη», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, σχολίασε ότι «ο κύριος Σαμαράς θα αξιολογηθεί από τον ιστορικό του μέλλοντος», τονίζοντας ότι η πολιτική που υπηρετεί ο ίδιος είναι πολιτική που διαμορφώνεται υπό την κατεύθυνση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.
«Δεν μας κατατρέχει φοβικό σύνδρομο – η Ελλάδα είναι τώρα πιο ισχυρή διπλωματικά και στρατιωτικά», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι στην ατζέντα με την Τουρκία δεν υπάρχουν ζητήματα κυριαρχίας, αλλά η μοναδική διαφορά για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.
Υπενθυμίζεται πως χθες ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε συνέδριο, άσκησε σφοδρή κριτική στην ηγεσία της ΝΔ, λέγοντας ότι «με διέγραψαν γιατί τους χαλάω τη σούπα του κατευνασμού», ενώ απαντώντας για το αν θα κάνει νέο κόμμα ανέφερε «θα παραμείνω και μάχιμος και παρών».
Αναφορικά με το διαφαινόμενο, ότι από τις εξελίξεις στη Συρία, η Τουρκία βγαίνει ενισχυμένη επιδιώκοντας να διαδραματίσει ενεργό και κεντρικό ρόλο στην περιοχή, ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε τα εξής.
«Ακόμη η κατάσταση είναι εξαιρετικά νωπή και ρευστή και για το λόγο αυτό θα έπρεπε να αποφεύγουμε τα βιαστικά συμπεράσματα. Οφείλουμε να παρακολουθούμε, να διαβλέπουμε τις εξελίξεις, να είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε τις καταστάσεις, να έχουμε έναν ενεργό ουσιαστικό ρόλο και από κει και πέρα θα επανεκτιμήσουμε διαρκώς την κατάσταση. Αυτή τη στιγμή τα πράγματα έχουν ως ακολούθως. Είχαμε την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, ενός καθεστώτος το οποίο κατά τη διάρκεια της αυταρχικής του διαδρομής δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην περιοχή. Έχουμε όμως και μια χώρα η οποία μαστίζεται από έξωθεν παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν δημιουργήσει πάρα πολύ μεγάλη πίεση στους πολίτες. Εκείνο το οποίο αυτή τη στιγμή φαίνεται να διαμορφώνεται είναι μια de facto κυβέρνηση, η οποία αποτελείται από ομάδες ισλαμιστών, οι οποίες έχουν αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της κυριαρχίας στο κράτος», τόνισε.
«Παραμένουν οι θύλακες οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί βορειοανατολικά των Κούρδων στα νότια της Τουρκίας και βεβαίως υπάρχουν οι ρωσικές βάσεις στη Μεσόγειο. Είναι μια πραγματικότητα ότι οι χώρες οι οποίες επί μακρόν ασκούσαν επιρροή, είτε μέσω χρηματοδότησης είτε μέσω ισχύος, προσπαθούν να επιβάλουν τη συμμετοχή τους. Θέλω να θυμίσω ότι το ζήτημα παρακολουθεί στενά τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Εμείς, από τη δική μας πλευρά, βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με όλους τους δρώντες στην περιοχή και ιδίως με τις χώρες του αραβικού κόσμου. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει μια πάρα πολύ έντονη συνεργασία με τις χώρες της περιοχής. Έχουμε ένα πολύ σημαντικό αποτύπωμα στην περιοχή αυτή. Όπως γνωρίζετε, σε λιγότερο από 20 ημέρες η Ελλάδα αναλαμβάνει μια εξαιρετικά κρίσιμη και σημαντική θέση ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, εκεί όπου στην πραγματικότητα θα διαμορφωθεί η νέα τάξη της διεθνούς αρχιτεκτονικής ασφαλείας», πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.
«Εάν υπάρξει οποιαδήποτε επίπτωση, τότε καταλαβαίνουμε όλοι ότι θα επαναπροσδιορίσουμε. Αισθάνομαι όμως ότι ακριβώς επειδή είναι ένας οργανωμένος διάλογος, στηριζόμενος στους τρεις πυλώνες των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, της θετικής ατζέντας και του πολιτικού διαλόγου, προς ώρας δεν επηρεάζεται» κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ
Ντόρα Μπακογιάννη: Το μυέλωμα είναι σε μηδενισμό-Τι είπε για τη νέα πρέσβη των ΗΠΑ
Ποιός είναι ο νταής μπασκετμπολίστας που συκοφαντεί την Ελλάδα στην Ευρώπη?
Γιώργος Αυτιάς σε Κομισιόν: Στηρίξτε άμεσα την απόκτηση στέγης σε νέα ζευγάρια και νέους