29 Ιανουαρίου 2025

Agios Dimitrios Notia News

ΝΟΤΙΑ ΝΕΑ (NEWS) & ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ(ΜΠΡΑΧΑΜΙ)

Αναγκαία η σύσταση Γενικής Διεύθυνσης Στρατιωτικής και Ακαδημαϊκής Εκπαίδευσης του ΥΠΕΘΑ-Άρθρο του Γιώργου Τούσια

Γενική Διεύθυνση Στρατιωτικής και Ακαδημαϊκής Εκπαίδευσης του ΥΠΕΘΑ: Μήπως ήρθε η ώρα της δημιουργίας της;

«Τριών δει παιδεία: φύσεως, μαθήσεως, ασκήσεως» (Αριστοτέλης)

Σε παλαιότερα άρθρα μου έχω αναφερθεί και έχω κάνει ιδιαίτερη μνεία, στην ανάγκη σύστασης και λειτουργίας του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας, ενός θεσμού που θα αναβάθμιζε και θα έδινε νέα πνοή στο ήδη υψηλό επίπεδο της εκπαίδευσης των Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, από την εισαγωγή τους στις στρατιωτικές σχολές έως και την εξέλιξή τους στα ανώτατα κλιμάκια της ιεραρχίας. Ο παραπάνω θεσμός θα εξυπηρετεί και θα διευκολύνει τη διασύνδεση των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ) και των Ανώτερων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων  των τριών Κλάδων των ΕΔ μεταξύ τους, αλλά και με πανεπιστημιακά ιδρύματα του εσωτερικού και του εξωτερικού προκειμένου να οι υποψήφιοι Αξιωματικοί μας να απολαμβάνουν αναβαθμισμένη στρατιωτική εκπαίδευση, προσαρμοσμένη στα μοντέρνα πρότυπα, σε συνδυασμό με υψηλή ακαδημαϊκή μόρφωση.
Μέσα στη δίνη των προβληματισμών μου, οι οποίοι πηγάζουν από την μεγάλη και διαρκή αγάπη μου προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, τις οποίες υπηρέτησα σαν μέλος  του επιτελείου  Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας και όπως πάντα υποστηρίζω πως εχθρός του καλού είναι το καλύτερο,  διαπίστωσα άλλο ένα κενό, η συμπλήρωση του οποίου θα διευκόλυνε στο μέγιστο βαθμό τη διεξαγωγή και υλοποίηση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους Αξιωματικούς μας. Μια καινοτόμα ιδέα που έρχεται να συμπληρώσει το άρτιο οικοδόμημα της ήδη υπάρχουσας δομής της οργάνωσης της εκπαίδευσης. Και επειδή πάντοτε μου άρεσε να μιλώ ξεκάθαρα, κάνω ευθέως λόγο για τον τίτλο του παρόντος άρθρου.
Τη σύσταση και δημιουργία Γενικής Διεύθυνσης Στρατιωτικής και Ακαδημαϊκής Εκπαίδευσης του ΥΠΕΘΑ (ΥΠΕΘΑ/ ΓΔΣΑΕ).
Ύστερα από τη μακρόχρονη εμπειρία μου σε θέσεις ευθύνης και διοίκησης κρατικών δομών και ιδρυμάτων, αλλά και μέσα από τα βιώματα της εκπαίδευσης την οποία με θέρμη υπηρέτησα σε όλο τον βίο μου, γνωρίζω καλά πως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε κάθε νέα πρόταση που φέρνουμε σχετικά με αυτό το πολύ λεπτό ζήτημα. Πολλώ δε μάλλον δε όταν αυτό σχετίζεται με τις Ένοπλες Δυνάμεις και κατ’ επέκταση με την ασφάλεια της χώρας. Η ΓΔΣΑΕ δεν πρόκειται λοιπόν να ζημιώσει, αλλά αντίθετα να συμπληρώσει και να κορυφώσει την ήδη υψηλού επιπέδου οργάνωση της εκπαίδευσης στις ΕΔ.
Προτεραιότητά της δεν είναι άλλη από την σύσταση, οργάνωση, παρακολούθηση και λειτουργία του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας, εκτός των άλλων εκπαιδευτικών δομών που λαμβάνουν χώρα στο  ΥΠΕΘΑ .Έμπειρα στελέχη των ΕΔ καταρτισμένα με πλούσια ακαδημαϊκή εκπαίδευση και εμπειρία, σε συνεργασία με έγκριτους καθηγητές πανεπιστημίου πρόκειται να αναλάβουν άμεσα δράση για όσα έχουμε ήδη αναφέρει.
Επιπρόσθετα, η νέα Γενική Διεύθυνση θα έχει ως προτεραιότητα τη σύναψη μνημονίων συνεργασίας με πανεπιστήμια της χώρας και του εξωτερικού για εκπόνηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων επ’ ωφελεία των Αξιωματικών  μας, προγραμμάτων τα οποία θα επιδοτούνται με υποτροφία από το ΥΠΕΘΑ για τους Αξιωματικούς  οι οποίοι θα πληρούν καθορισμένα κριτήρια εισαγωγής τους στα εν λόγω προγράμματα κάτω από καθεστώς απόλυτης διαύγειας και αξιοκρατίας.
Έχει γίνει πολλές φορές λόγος για το πολυσυζητημένο carreer path (διαδρομή καριέρας) του Έλληνα Αξιωματικού. Δυστυχώς μέχρι σήμερα πλην γενικών γραμμών που καθορίζουν την παραμετροποίηση της μοριοδότησης των Αξιωματικών, δεν υπάρχει θεσμοθετημένη και εγκεκριμένη από την ιεραρχία των ΕΔ και την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, σαφής διαδρομή καριέρας, την οποία εφόσον ο Αξιωματικός ακολουθήσει θα ανέλθει στην κατηγορία των Ανωτάτων και κατόπιν στην κορυφή της πυραμίδας των ΕΔ. Η ΓΔΣΑΕ καλείται να καλύψει και αυτό το κενό και με σαφείς παρεμβάσεις εναρμονισμένες τόσο με τα μοντέρνα διεθνή πρότυπα, σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες του Ελληνικού περιβάλλοντος διεξαγωγής των επιχειρήσεων, να θεσμοθετηθεί το κανονιστικό πλαίσιο κάτω από το οποίο θα κρίνονται οι Αξιωματικοί για την περαιτέρω εξέλιξή τους, κάτι που σαφώς θα γνωρίζουν εκ των προτέρων προς αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων.
Όπως έχει γράψει και ο Antoine – Henri Jomini στο βιβλίο του «Η τέχνη του πολέμου» ο Αξιωματικός δεν είναι αρκετό να είναι άριστος στην τακτική ώστε να γίνει στρατηγός. Απαιτείται ευρεία στρατηγική σκέψη και ανοιχτό πνεύμα προκειμένου να κατακτήσει αυτόν τον υψηλό βαθμό. Επιπρόσθετα ο στρατάρχης Ρόμελ του οποίου οι στρατηγικές ικανότητες είναι αδιαμφισβήτητες, είχε δηλώσει πως ένας καλός Υπολοχαγός δε θα γίνει απαραίτητα και καλός Στρατηγός.
Οι υψηλές θέσεις της ιεραρχίας των ΕΔ αποτελούν πολιτικοστρατιωτικές θέσεις με ιδιαίτερες απαιτήσεις γνώσης της στρατιωτικής πραγματικότητας, αλλά και του γενικού πλαισίου στο οποίο κινείται η ισορροπία δυνάμεων στον πλανήτη.
Όλα τα παραπάνω αλλά και χιλιάδες ιδέες- προτάσεις  των στελεχών των ΕΔ για τις οποίες θα ανοιχτεί ιδιαίτερη θυρίδα με εύκολη πρόσβαση για όλους, πρόκειται να εξετάσει και να υλοποιήσει ο νέος φορέας του οποίου είμαι υπέρμαχος μετά λόγου γνώσης. Κλείνοντας θα ήθελα να επαναλάβω πως όλα τα παραπάνω πηγάζουν από την απεριόριστη αγάπη μου προς την πατρίδα την οποία είχα την τιμή να υπηρετήσω σαν σύμβουλος ΑΝΥΕΘΑ και από την ενασχόληση μου με την στρατιωτική  εκπαίδευση την οποία είμαι ταγμένος να υπηρετώ για όσο υπάρχω στη ζωή.
Είναι η στιγμή για την ανάληψη υπεύθυνης δράσης. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν τη ρήση του Ισοκράτη: «Βουλεύου μεν βραδέως, εκτελεί δε ταχέως τα δόξαντα» (Να σχεδιάζεις χωρίς βιασύνη αλλά να εκτελείς γρήγορα).

*Τ. Καθηγητής Σχολής Ικάρων 

Τ. Διοικητής ΕΙΚ

Τ. Συνεργάτης Στρατιωτικής Εκπαίδευσης   ΑΝΥΕΘΑ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!