14 Νοεμβρίου 2024

Agios Dimitrios Notia News

ΝΟΤΙΑ ΝΕΑ (NEWS) & ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ(ΜΠΡΑΧΑΜΙ)

Η εορτή της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας στον Άλιμο (πρόγραμμα)

Σας προσκαλούμε στις λατρευτικές εκδηλώσεις που θα τελεστούν στον Ιερό Ναό Παναγίας Μυρτιδιώτισσας Αλίμου σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Ενημερώνουμε τους αγαπητούς ενορίτες πως η Λιτανεία της Εικόνας της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας θα πραγματοποιθεί ανήμερα της Εορτής , Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00 με την εξής διαδρομή: ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ- ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΚΥΘΗΡΙΩΝ – ΥΑΚΙΝΘΩΝ -ΣΤΥΜΦΑΛΙΑΣ – ΔΗΜΗΤΡΟΣ – ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΚΥΘΗΡΙΩΝ – ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ.

Παρακαλούνται οι περίοικοι να υποδεχθούν την Λιτανεία με τις αρμόζουσες τιμές.

Θα προηγηθεί ο μεθέορτος Εσπεινός και θα ακολουθήσει η Ιερά Παράκληση στην Παναγία μας.

Παναγία η Μυρτιδιώτισσα η προστάτης και πολιούχος των Κυθήρων

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ

Ο Ναός μας φέρει το όνομα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας προστάτιδος και πολιούχου της νήσου των Κυθήρων. Η ονομασία Μυρτιδιώτισσα, ως προσωνύμιο της Παναγίας μας, προέρχεται από την εικόνα που βρέθηκε στα Κύθηρα ανάμεσα σε μυρτιές. Από εκεί οι Κυθήριοι του Αλίμου έφεραν αυτή την παράδοση και διέδωσαν την τιμή στην Παναγία την επονομαζομένη και Μυρτιδιώτισσα.

Πιο συγκεκριμένα, η αυθεντική εικόνα της Θεοτόκου με τον Χριστό βρέθηκε από έναν βοσκό σε μια κοιλάδα νοτιοδυτικά του νησιού γεμάτη από μυρτιές , που ονομάζεται Μυρτίδια, πιθανότατα τον 13ο αιώνα μΧ. ή κατά άλλους το 1160 ή κατά κάποιους άλλους ερευνητές τον 15ο αιώνα. Λόγω της τοποθεσίας, η Θεοτόκος έλαβε το προσωνύμιο  ‘‘Μυρτιδιώτισσα” και η εικόνα ονομάστηκε εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας. Στην εικόνα αρχικά διεκρίνοντο καθαρά τα χαρακτηριστικά μέχρι στέρνων της Θεομήτορος και του Χριστού με την πάροδο όμως του χρόνου απέκτησε σιγά-σιγά το σκούρο χρώμα.

Βάσει της παράδοσης, πολύ πιθανό είναι ότι η ιστόρηση της εικόνας αυτής έγινε από τον Ευαγγελιστή Άγιο Λουκά ( 1ος μΧ αιώνας) .

Λόγω των συχνών πειρατικών επιδρομών η εικόνα μεταφέρθηκε στο φρούριο της πρωτεύουσας των Κυθήρων από όπου και επανήλθε στα Μυρτίδια μεταξύ του 1824 και του 1855, το έτος δε 1915 μεταφέρθηκε στην Αθήνα μαζί με άλλες θαυματουργές εικόνες (Παναγία της Τήνου, Χρυσαφίτισσα, και άλλες) για τις δεήσεις που γίνονταν με σκοπό την αποκατάσταση της υγείας του Βασιλέως Κωνσταντίνου.

Η αγάπη των Κυθηρίων φύλαξε την εικόνα μέσα σε μια ολόχρυση επένδυση, αληθινό αριστούργημα φτιαγμένο από τον κρητικό καλλιτέχνη Νικόλαο Θεόφιλο  Σπαθάκη κατά το έτος 1837 (Μαρτίου 12 όπως είναι χαραγμένο).

Δείτε περισσότερα εδώ: