15 Νοεμβρίου 2024

Agios Dimitrios Notia News

ΝΟΤΙΑ ΝΕΑ (NEWS) & ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ(ΜΠΡΑΧΑΜΙ)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στο Βιωματικό Εργαστήρι με θέμα “Μεγαλώνοντας παιδί με Αναπηρία”

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση από τον Δήμο Αγίου Δημητρίου στο Βιωματικό Εργαστήρι με θέμα “Μεγαλώνοντας παιδί με Αναπηρία”, την Παρασκευή 17/05/2024 και ώρα 19.00 στο Αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου και Λυκείου Αγίου Δημητρίου (Στρ. Παπάγου 23).

Εναρκτήριο χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος  Αγίου Δημητρίου κ. Στέλιος Μαμαλάκης  και την εκδήλωση συντόνισε η Μαργαρίτη Χριστίνα Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος σε θέματα Ευαισθητοποίησης  ΑμεΑ.

Το εξαιρετικό πάνελ, αποτελούμενο από τον κ. Βαγγέλη Σμπράο, καθηγητή Ειδικής Φυσικής Αγωγής και Πρόεδρο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία ΝΙΚΗ καθώς και μέλος της Επιτροπής ΑμεΑ του Δήμου Αγίου Δημητρίου την κα Μαρία Βάσκου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Συλλόγου για το σύνδρομο Ασπεργκερ που εδρεύει στην Αθήνα στην οδό Αριστοτέλους και γονέας παιδιού 7,5 ετών με σύνδρομο ‘Ασπεργκερ, την κα Ελένη Κατσακιώρη, εκπαιδευτικός και γονέας παιδιού στο φάσμα του αυτισμού και μέλος της Επιτροπής ΑμεΑ του Δήμου Αγίου Δημητρίου, τον κ. Μανώλης Μαρκίδης, Ειδικός Γραμματέας της Εθνικής αθλητικής ομοσπονδίας ατόμων με αναπηρίες και Πρόεδρος του Ναυτικού ΑθλητικούΟμίλου Ελληνικού-Αργυρούπολης Ατόμων με Αναπηρίες Ιππόκαμπος και γονέας της 26χρονηςΦαίδρας που γεννήθηκε με σύνδρομο Down την κα. Γλυκερία Ρέππα, Συστημική-Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια και Λέκτορας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολης Πάφου, την κα. Αλεξάνδρα Νταμαδάκη, εργοθεραπεύτρια και υπεύθυνη για το πρόγραμμαεπαγγελματικής εκπαίδευσης των ωφελούμενων στο ΚΕΕΠΕΑ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ (Το Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ έχει έδρα στην Ηλιούπολη και διαχειρίζεται το αναψυκτήριο το ΠΑΡΕΑΚΙ στην πλατεία Αλ. Παναγούλη) τον κ. Ανδρέα Μπατιστάτο, Φυσικοθεραπευτής και κλινικός υπεύθυνος σταspecial Olympics και συντονιστής στον τομέα Ατόμων με Αναπηρίες στη ΝΔ, την κα. Ελένη Παππά, Φιλόλογος και Ειδική Παιδαγωγός και μέλος στα special olympics, τον κ. Ηλία Ανδρόγιαννη, Διευθυντή του Ειδικού Δημοτικού που εδρεύει στον Αγιο Δημήτριο και τον κ. Θανάση Μπαμπάνα, Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Αγίου Δημητρίου, ανέλυσαν τις αόρατες αναπηρίες που συναντώνται τη σημερινή εποχή αλλά και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ειδικές δεξιότητες στην καθημερινότητα τους.

Επίσης παρευρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Παιδείας, Μαρία Αχουλιά Σκλιβάνου, Πολιτισμού, Άντζυ Σαραβελάκη και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Βασιλική Βαζαίου, εντεταλμένη σε θέματα Ισότητας
Γιώργος Κονδύλης, Πρόεδρος Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής.

Από την Ένωση Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, η Πρόεδρος Ρούλα Παληγιάννη από το ΚΕΕΠΕΑ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, Ο Πρόεδρος Τάσος Κατσουλάκος και από τη Στέγη υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑΡΙΑΔΝΗ, ο κος Δημήτρης Παππάς μέλος της Επιτροπής ΑμεΑ του Δήμου Αγίου Δημητρίου.

Αναλυτικά η εισαγωγή της κ. Μαργαρίτη και ο χαιρετισμός του Δημάρχου Αγ. Δημητρίου Στέλιου Μαμαλάκη:

”Σας ευχαριστώ θερμά που σήμερα παρευρίσκεστε σε αυτό το χώρο, στο αμφιθέατρο του εμβληματικού κτηρίου του αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου.
Η παρουσία όλων σας έχει ιδιαίτερη αξία διότι ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση,όχι μόνο για να
παρακολουθήσετε αλλά και να κληθείτε στο τέλος της παρουσίασης να συμμετέχετε ενεργά μέσω τοποθετήσεων και ερωτήσεων προς τους ομιλητές. Και είμαι σίγουρη πως θα
συμμετέχετε στη διάδραση αυτή γιατί το θέμα «Άτομα με Άναπηρία» είναι ένα κοινωνικό ζήτημα που αφορά όλους μας.
Το φάσμα του αυτισμού με τις χαρακτηριστικές διαταραχές ΔΕΠΥ, η νοητική υστέρηση, η εγκεφαλική παράλυση, η παραπληγία, το σύνδρομο down είναι κάποιες εκ των διαγνώσεων που συνθέτουν την ιατρική θεώρηση της Άναπηρίας. Η έγκυρη διάγνωση των ατόμων οδηγεί σε μία σειρά διαδικασιών όπου οι γονείς και εν συνεχεία οι εκπαιδευτικοί, καλούνται να ακολουθήσουν συγκεκριμένες
μεθόδους.
Ολοένα και περισσότερες επιστημονικές ειδικότητες όπως εκπαιδευτικοί, γιατροί, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές και ψυχολόγοι, εξειδικεύονται, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν επαρκώς, και με τη συνεχή καθοδήγηση τους να συμβάλλουν, ώστε τόσο το παιδί όσο και οι γονείς του να βελτιώσουν τη ποιότητα ζωής τους και τη λειτουργικότητα του παιδιού τους .
Εχουμε κοντά μας ειδικούς επιστήμονες που θα ερωτηθούν και θα επιχειρήσουν να
δώσουν απαντήσεις και να προτείνουν διεξόδους, όπως μία εξ αυτών είναι η ενασχόληση με τον αθλητισμό. Άλλά και να συζητήσουμε μαζί τους το θέμα της εύρεσηςεργασίας. Ολα αυτά είναι σημαντικά διότι στόχος είναι τα άτομα αυτά να μην παραγκωνίζονται, να μην περιθωριοποιούνται αλλά να καταφέρουν να ζουν ενταγμένα στην Κοινωνία μας ως ισότιμα μέλη της.
Οσον αφορά στους γονείς ατόμων με αναπηρία, ο αγώνας για εκείνους είναι ένας μαραθώνιος. Και αγωνιούν συνεχώς και βιώνουν έντονα συναισθήματα. Ομως δεν πτοούνται και εκπαιδεύονται και αναζητούν τις καλύτερες συνθήκες για τα παιδιά τους. Άπό αυτούς τους γονείς συστήθηκαν σύλλογοι
ατόμων με αναπηρία όπου διαθέτουν συμβουλευτική και εκπαίδευση και ενημέρωση γονέων.
Πλέον,υπάρχουν κέντρα ειδικών εκπαιδεύσεων παιδιών και ενηλίκων με αναπηρία, όπου εκεί τα άτομα με αναπηρία μαθαίνουν να στηρίζονται στις δυνάμεις τους, να αυτοεξυπηρετούνται και να είναι αυτόνομα και ενεργά μέλη. Εχουμε κοντά μας γονείς που θα μας μιλήσουν για όλα αυτά.
Ως προς το Κράτος Πρόνοιας, οι παροχές από πλευράς κρατικής μέριμνας πρέπει να είναι συνεχείς, όπως συνεχείς είναι και οι ανάγκες αυτές των ατόμων. Η πολιτεία μέσω του Εθνικού Σχεδίου δράσης και της νέας Εθνικής Στρατηγικής έχει στόχο τη βελτίωση των υποδομών σε Υγεία, Εκπαίδευση και Κατάρτιση, στην Εύρεση Εργασίας αλλά και στην ορατότητα και στη καθολική προσβασιμότητα των Άτόμων με Άναπηρία. Μέσω πολιτικών αποφάσεων και δράσεων, η Πολιτεία επενδύει σε Άνθρώπινο Δυναμικό και στα νέα ψηφιακά εργαλεία (όπως η ηλεκτρονική κάρτα αναπηρίας) ώστε η συμμετοχή των ατόμων με Άναπηρία στην κοινωνία να είναι ισότιμη, χωρίς αποκλεισμούς.
Η Κοινωνία μας επίσης μπορεί να εκπαιδευτεί. Να μάθει να είναι υποστηρικτική και συμπεριληπτική. Συμπερίληψη είναι να έχεις ενσυναίθηση δηλ. να δείχνεις κατανόηση, σεβασμό και ανεκτικότητα σε οτιδήποτε διαφορετικό. Δεν είμαστε ίδιοι αλλά έχουμε κοινά δικαιώματα, υποχρεώσεις και ευκαιρίες
συμμετοχής στη ζωή.

Στη συνέχεια ο  Δήμαρχος Αγ. Δημητρίου Στέλιος Μαμαλάκης, στο σύντομο χαιρετισμό του επεσήμανε:

«Το να μεγαλώνεις ένα παιδί στη σημερινή κοινωνία, ούτως ή άλλως, είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Πόσο μάλλον όταν το παιδί έχει κάποια αναπηρία. Οι άνθρωποι που βιώνουν αυτή την εμπειρία είναι αξιοθαύμαστοι γιατί το κάνουν μόνοι τους. Αβοήθητοι! Δίνουν την ψυχή τους αλλά δεν έχουν στήριξη και συμπαράσταση από την οργανωμένη Πολιτεία.  Χωρίς υποστηρικτικές δομές και ειδικούς επιστήμονες στο πλευρό τους. Πρέπει να ρωτήσουν, να μάθουν, να προσαρμόσουν την καθημερινότητα και τον ψυχισμό τους. Η κοινωνική πολιτική του κράτους προς τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους, είναι – στην καλύτερη περίπτωση- ελλειμματική και αποσπασματική.»  Στη συνέχεια τόνισε: «Με όσες δυνάμεις διαθέτουμε ως Δήμος, θα σταθούμε στο πλευρό των παιδιών και των οικογενειών τους. Είμαστε εδώ για να σας ακούσουμε και να βοηθήσουμε! Να διευκολύνουμε, όσο γίνεται, τη μετακίνηση στην πόλη, να εξασφαλίσουμε την προσβασιμότητα, να υποστηρίξουμε τις δράσεις και τις προσπάθειές σας, αλλά και να αφουγκραστούμε το παράπονό σας . Η πόρτα μου θα είναι πάντα ανοιχτή και η καλή μου πρόθεση, δεδομένη». Κλείνοντας ο Στ. Μαμαλάκης υπογράμμισε ότι: «Όπως έλεγε ο Κόνραντ Αντενάουερ: “Όλοι ζούμε κάτω από τον ίδιο ουρανό, αλλά δεν έχουμε όλοι τον ίδιο ορίζοντα”. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν όλοι μαζί να διευρύνουμε αυτόν τον ορίζοντα, χωρίς αποκλεισμούς».
Ακολουθούν αποκλειστικές φωτογραφίες και video: