Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία με μια μικρή δύναμη περίπου 150.000 στρατιωτών. Δεν αρκούσε για να κατακτήσει την Ουκρανία, η δύναμη εισβολής ήταν επαρκής για να πείσει την Ουκρανία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίστηκε ότι αυτός ήταν ο αρχικός στόχος της στρατιωτικής επιχείρησης: «[τα] στρατεύματα ήταν εκεί για να ωθήσουν την ουκρανική πλευρά σε διαπραγματεύσεις». Βέβαια αυτό δεν είναι απολύτως αληθές, γιατί το 2022 το Κρεμλίνο μιλούσε για αποναζιστικοποίηση και αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας, αλλά αυτή είναι μια άλλη συζήτηση.
Η προσφυγή σε διαπραγματεύσεις σχεδόν λειτούργησε. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, στην Κωνσταντινούπολη, μια προοπτική ειρήνης κατόπιν διαπραγματεύσεων ήταν εφικτή. Μόνο αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ εξέτρεψαν την Ουκρανία από το μονοπάτι της διπλωματίας και την έστρεψαν στο συνεχιζόμενο μονοπάτι του πολέμου, ο Πούτιν κινητοποίησε περισσότερα στρατεύματα και περισσότερους πόρους.
Ενώ μέχρι την Κωνσταντινούπολη η Ουκρανία είχε εμπλακεί στον πόλεμο με μια σαφή στρατηγική, να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή, μετά την Κωνσταντινούπολη συνέχισε χωρίς σαφείς στρατηγικούς στόχους και χωρίς σαφή στρατιωτική στρατηγική.
Απλά υιοθέτησε τους στόχους των χωρών της Δύσης. Αυτοί οι στόχοι, εκείνη την εποχή, ήταν εκτός πραγματικότητας, όπως η ανατροπή του Πούτιν, η διαίρεση της Ρωσίας, η καταστροφή της ρωσικής οικονομίας από τις κυρώσεις και διάφορες άλλες τέτοιες ψευδαισθήσεις, που γρήγορα κατέρρευσαν.
Πηγή https://geoeurope.org/2025/04/18/oukrania-mia-kathysterimeni-ekexeiria/
ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ
Η νέα φάση του πολέμου Ισραήλ-Ιράν – ΄Αρθρο του Βαγγέλη Χωραφά
Σοκ στην Βρετανία!! Παράτησε άντρα και τρία παιδιά για πολεμιστή Μασάι
Τραγωδία στην Ινδία: Δεν μας τα λέει καλά ο επιζώντας της πτώσης του αεροπλάνου