16 Σεπτεμβρίου 2024

Agios Dimitrios Notia News

ΝΟΤΙΑ ΝΕΑ (NEWS) & ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ(ΜΠΡΑΧΑΜΙ)

Ο ΕΟΦ προειδοποιει – Προσοχή στα επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής μέσω διαδικτύου

ΕΟΦ: Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) προειδοποιεί το κοινό ότι κυκλοφορούν μέσω διαδικτύου συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν επικίνδυνες φαρμακευτικές δραστικές ουσίες και εφιστά την προσοχή των καταναλωτών.

Ειδικότερα, ο ΕΟΦ προειδοποιεί ότι τα προϊόντα UMARY ACIDO HIALURONICA caps που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ μέσω διαδικτύου σαν συμπληρώματα διατροφής, περιέχουν τις φαρμακευτικές δραστικές ουσίες diclofenac και omeprazole, η παρουσία των οποίων τα καθιστά μη εγκεκριμένα φάρμακα και μάλιστα με ψευδή παρουσίαση (ψευδεπίγραφα).

Οι φαρμακευτικές δραστικές ουσίες diclofenac και omeprazole συνδέονται με ανεπιθύμητες ενέργειες και σε συνδυασμό με άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα, καθιστά την ανεξέλεγκτη χρήση επικίνδυνη για την υγεία των χρηστών.

Επίσης, ο ΕΟΦ προειδοποιεί και για δεύτερο συμπλήρωμα διατροφής, μετά από ειδοποίηση των αρμόδιων αρχών των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα τα προϊόντα Hard Steel caps και Gold Hard Steel Plus liquid τα οποία κυκλοφορούν στις ΗΠΑ μέσω διαδικτύου, περιέχουν τις φαρμακευτικές δραστικές ουσίες sildenafil και acetaminophen, η παρουσία των οποίων τα καθιστά μη εγκεκριμένα φάρμακα και μάλιστα με ψευδή παρουσίαση (ψευδεπίγραφο).

Η φαρμακευτική δραστική ουσία sildenafil συνδέεται με ανεπιθύμητες ενέργειες ιδιαίτερα στο καρδιαγγειακό σύστημα, γεγονός που καθιστά την ανεξέλεγκτη χρήση επικίνδυνη για την υγεία του χρήστη. Η φαρμακευτική ουσία acetaminophen χρησιμοποιείται σαν παυσίπονο και αντιπυρετικό. Η ανεξέλεγκτη χρήση της συνδέεται μεταξύ άλλων και με ηπατοξικότητα.

Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθουν στην κατοχή τους τα παραπάνω προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Ο Οργανισμός επισημαίνει ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας του από μη αξιόπιστες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

Πηγή: tilegrafimanews.gr