Οι νικητές των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου ήταν οι 21 ευρωβουλευτές και τα µικρά κόµµατα, που είτε εξέλεξαν ευρωβουλευτή για πρώτη φορά («Νίκη», Πλεύση, Φωνή) είτε αύξησαν εντυπωσιακά τις δυνάµεις τους (Ελληνική Λύση, ΚΚΕ).
Τα τρία µεγαλύτερα κόµµατα, ενώ πέρασαν χαµηλότερα από τον πήχη που τα ίδια έθεσαν, βρήκαν «µαξιλάρια» για να καταλήξουν µετά το ανεπιτυχές άλµα τους. Ας ξεκινήσουµε από το ΠΑΣΟΚ, που αντιµετωπίζει σήµερα τη µεγαλύτερη αναταραχή. Ο εκλογικός στόχος ήταν η ανακατάληψη της 2ης θέσης και δεν επετεύχθη κυρίως λόγω των χαµηλών επιδόσεων του Κινήµατος στην Αττική, όπου σηµείωσε τα χαµηλότερα ποσοστά του. Το γεγονός ότι παραµένει στην 3η θέση, πάρα τις διασπάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τον περιορισµό της εκλογικής του επιρροής, ώθησε σηµαντικά στελέχη του κόµµατος να ζητήσουν αλλαγή πορείας µετά τα αποτελέσµατα. Υπάρχουν, όµως, και θετικά σηµεία. Σύµφωνα µε τη δηµοσκόπηση εξόδου, το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν 1ο κόµµα στους ψηφοφόρους που αυτοτοποθετούνται ως κεντρώοι, ενώ τερµάτισε πρώτο σε δύο εκλογικές περιφέρειες (Ηράκλειο, Λασίθι) και ήταν 2ο σε 18 εκλογικές περιφέρειες έπειτα από πολλά χρόνια. Τέλος, καλή είδηση για τη Χαριλάου Τρικούπη ήταν ότι οι ∆ηµοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου δεν ξεπέρασαν το 1,5%.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι πρώτες εκλογές υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη και µετά την αποχώρηση σηµαντικών στελεχών που συµµετείχαν στις κυβερνήσεις Τσίπρα. Ο νέος πρόεδρος είχε θέσει στόχο την ανατροπή των πολιτικών συσχετισµών, αλλά είδε το κόµµα του να χάνει 9 ποσοστιαίες µονάδες σε σχέση µε τις προηγούµενες εκλογές. Επίσης, είδε το ΠΑΣΟΚ να το προσπερνά σε πολλές περιφέρειες, ενώ σε κάποιες εξ αυτών βρέθηκε πίσω από ΚΚΕ και Ελληνική Λύση. Ηταν η καλή επίδοση στους νέους (1ο κόµµα), στις γυναίκες και από γεωγραφικής άποψης στην Αττική που διατήρησε τον ΣΥΡΙΖΑ στη 2η θέση σε εθνικό επίπεδο.
Επιπλέον, το γεγονός ότι η Νέα Αριστερά και ο Κόσµος κινήθηκαν σε χαµηλά ποσοστά ενίσχυσε τη θέση της Κουµουνδούρου. Γι’ αυτό και δεν υπήρχαν σηµαντικές εσωκοµµατικές αναταράξεις. Το κυβερνών κόµµα επίσης πέρασε αρκετά κάτω από την πήχη που είχε θέσει ο πρωθυπουργός, που ήταν το ποσοστό των προηγούµενων ευρωεκλογών. Επιπλέον, έχασε την 1η θέση σε 4 εκλογικές περιφέρειες στην ηλικιακή οµάδα 17-34, αλλά και στους κεντρώους ψηφοφόρους. Σχετικά µε τις επαγγελµατικές οµάδες, οι µεγαλύτερες απώλειες καταγράφηκαν στους ελεύθερους επαγγελµατίες και τους αγρότες, οµάδες στις οποίες είχε βασιστεί η πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2019. Στην Πειραιώς είδαν την πρώην πολιτεύτριά τους Αφροδίτη Λατινοπούλου να εκλέγεται στην Ευρωβουλή ως επικεφαλής κόµµατος.
Η Νέα ∆ηµοκρατία, όµως, παραµένει 1ο κόµµα, µακράν του δεύτερου και του τρίτου, ενώ ως κυβέρνηση διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων. Και αυτό είναι το µεγαλύτερο «µαξιλάρι».
Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ
Ποιος «γαλάζιος» αυτοπροτάθηκε για υπουργός;
Μαρία Συρεγγέλα από Αλεξανδρούπολη: Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει με συνέπεια να στηρίζει τις Περιφέρειες
Το δις εξαμαρτείν του Α. Σαμαρά και το μέλλον της ΝΔ – ‘Αρθρο του Γρηγόρη Σαμπάνη