22 Νοεμβρίου 2024

Agios Dimitrios Notia News

ΝΟΤΙΑ ΝΕΑ (NEWS) & ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ(ΜΠΡΑΧΑΜΙ)

Τέρμα τα κόλπα!! Άρθρο του Δημήτρη Παπανγγελόπουλου

Τέρμα τα κόλπα!

Είναι η πρώτη φορά μετά το 1977, που η Νέα Δημοκρατία διεκδικεί να κάνει μια δεύτερη συνεχόμενη πλήρη κυβερνητική θητεία. Πολλοί έχουν αποδώσει αυτή την αδυναμία σε δικά της λάθη ή στην αριστερόστροφη πλειοψηφία του εκλογικού σώματος. Η αλήθεια είναι όμως ότι στα χρόνια που μεσολάβησαν η ΝΔ αντιμετώπισε μια σειρά από επιπλέον τρικλοποδιές, που θα παρουσιαστούν παρακάτω.

Το 1989 ήταν το σύστημα της απλής αναλογικής που επέβαλε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου αφού είχε κυβερνήσει επί δύο θητείες με άνετη πλειοψηφία που παρείχε το σύστημα ενισχυμένης αναλογικής. Αυτό το εκλογικό σύστημα οδήγησε στη διεξαγωγή τριών διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων μέχρι να προκύψει βιώσιμη κυβέρνηση με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Μάλιστα στις εκλογές του 1990 ΠΑΣΟΚ και ενιαίος Συνασπισμός λίγους μήνες μετά την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο είχαν κατεβάσει κοινούς συνδυασμούς στις μονοέδρικές περιφέρεις προκειμένου να αποτρέψουν την αυτοδυναμία της ΝΔ. Δεν το πέτυχαν, αλλά ήταν ακριβώς η εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 152 βουλευτών, που προκάλεσε την πτώση της Κυβέρνησης το 1993, αφού επί τρία χρόνια αντιμετώπισε εκατοντάδες απεργιακές κινητοποιήσεις συνδικάτων που ελέγχονταν από ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ και μια οξύτατη αντιπολίτευση, πέραν των εσωτερικών προβλημάτων.

Χρειάστηκαν τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και αλλά 11 χρόνια για να βρεθεί η ΝΔ ξανά αυτοδύναμη με Πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή. Στις εκλογές του 2000 ο Κώστας Σημίτης επιστράτευσε τον κίνδυνο της επιστροφής της δεξιάς για να αντλήσει ψήφους από τα κόμματα της Αριστεράς και να πετύχει οριακή νίκη, ενώ στις εκλογές του 2004 παρέδωσε το δαχτυλίδι της διαδοχής στον Γιώργο Παπανδρέου προκειμένου να περιορίσει το εύρος της διαφαινόμενης διαφοράς. Όπως και έγινε. Το 2007 μετά από πρόωρες εκλογές, η Νέα Δημοκρατία έμεινε ξανά με μία ισχνή πλειοψηφία 152 βουλευτών, ενώ επέλαυνε η παγκόσμια οικονομική κρίση. Τελικά το ΠΑΣΟΚ εργαλειοποίησε την προεδρική εκλογή δηλώνοντας τη πρόθεση του να καταψηφίσει τον άλλοτε κορυφαίο υπουργό του Κάρολο Παπούλια με σκοπό να προκαλέσει εκλογές. Έτσι κατέστησε μονόδρομο τις πρόωρες εκλογές του 2009 στις οποίες η ΝΔ συνετρίβη.

Παρομοίως το 2014 ήταν η εργαλειοποίηση της προεδρικής εκλογής που οδήγησε στην πτώση της Κυβέρνησης Σαμαρά, αφού η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα δεν βρήκε τους 180 βουλευτές που χρειαζόταν. Είχαν προηγηθεί η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την Κυβέρνηση και η αρνητική απάντηση του Φώτη Κουβέλη στην πρόταση να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας και η πιο έξαλλη αξιωματική αντιπολίτευση της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας από τον Αλέξη Τσίπρα.

Το 2016 και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έδειχνε να υστερεί στις δημοσκοπήσεις και ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε το παλιό κόλπο του Ανδρέα Παπανδρέου, την ψήφιση συστήματος απλής αναλογικής σε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και την Ένωση Κεντρώων και με την αποχή της Χρυσής Αυγής. Ο στόχος ήταν να δυσκολεύσει μια δεύτερη νίκη και επανεκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου και η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ απενεργοποίησε την νάρκη της απλής αναλογικής και την «προοδευτική» κυβέρνηση που επεδίωκε ο Αλέξης Τσίπρας με τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ, Μέρα 25 και την ανοχή του ΚΚΕ.

Τα κόλπα που επιστρατεύτηκαν στο παρελθόν για να δυσκολέψουν την εφαρμογή του προγράμματος της ΝΔ και να φθείρουν την εκλογική επιρροή του κόμματος στέρεψαν. Η απλή αναλογική μας τελείωσε, η προεδρική εκλογή δεν μπορεί να προκαλέσει εκλογές, ενώ τα κόμματα της αριστεράς και της κεντροαριστεράς φαίνεται να χάνουν τα ερείσματά τους στα προπύργιά τους όπως η Δυτική Αθήνα, η Κρήτη αλλά και στα συνδικάτα.

Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποφύγει λάθη του παρελθόντος. Περισσότερο συμπαγής από ποτέ μπορεί να απευθύνεται σε νέα κοινά θέτοντας το κυβερνητικό της πρόγραμμα στην κρίση εκλογικών κοινών που παραδοσιακά δεν την επέλεγαν. Στοχεύει σε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα της επιτρέψει να έχει μια παραγωγική δεύτερη θητεία, κάτι που έχει να συμβεί από τη δεκαετία του 70. Η εποχή των κόλπων παρήλθε. Ήρθε η ώρα της πολιτικής.

Ο Δημήτρης Παπανγγελόπουλος είναι Συντονιστής του Διαγραμματιακού Οργάνου της Νέας Δημόκρατιας.

Πηγή: political