21 Νοεμβρίου 2024

Agios Dimitrios Notia News

ΝΟΤΙΑ ΝΕΑ (NEWS) & ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ(ΜΠΡΑΧΑΜΙ)

Ρέμα Πικροδάφνης: Ένα οδοιπορικό στο μοναδικό ακάλυπτο ρέμα της Αττικής

Το Ρέμα της Πικροδάφνης από ψηλά φαίνεται σαν μια καταπράσινη κορδέλα που περνά μέσα από πυκνοδομημένες τσιμεντόκτιστες περιοχές. Ξεκινά από τους πρόποδες του Υμηττού, διασχίζει τους δήμους Ηλιούπολης, Αγ. Δημητρίου, Αλίμου και καταλήγει στο Π. Φάληρο.

Το ρέμα της Πικροδάφνης, αυτός ο δρόμος του νερού και φλέβα πρασίνου παράλληλα, μέσα στον σύγχρονο αστικό ιστό κατέχει μια μοναδικότητα. Σήμερα, ο κύριος κλάδος του, αποτελεί το μοναδικό ακάλυπτο ρέμα (στο μεγαλύτερο μήκος του) μέσα στον πολεοδομικό ιστό της πρωτεύουσας.

Στο ρέμα της Πικροδάφνης το νερό ρέει σε αληθινή κοίτη ποταμίσια, με βότσαλα και άμμο, καλαμιώνες και δέντρα σκύβουν πάνω του, είναι ένα κομμάτι αληθινής φύσης που γλίτωσε από κάποιο θαύμα, συμπτώσεις, ποιος ξέρει τι, κι έχει μάλιστα χαρακτηριστεί ‘ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος’.

Το ρέμα, έχει σε πολλά σημεία μπάζα, σκουπίδια, σπίτια χτισμένα σύρριζα στις όχθες και αυθαίρετα μέσα στις πλαγιές της κοίτης όμως είναι δύσκολη δουλειά να τα βάλεις μ’ ένα ρέμα, το μπαζώνεις, το σκεπάζεις, το ξεχνάς, το νερό όμως τρέχει πάντα, απόδειξη οι πλημμύρες σε κάθε βροχή.

Υποβαθμισμένο το ρέμα. Κυκλωμένο από σπίτια, σκουπίδια, αυτοκίνητα συνεχίζει το σιωπηλό του ταξίδι το νερό μέχρι τη θάλασσα.

Η Πικροδάφνη είναι ένα από τα τελευταία αστικά ρέματα του λεκανοπεδίου της Αθήνας που διατηρούν τη φυσικότητά τους. Σήμερα απειλείται από μεγάλο έργο «ανάπλασης» το οποίο ουσιαστικά είναι έργο διευθέτησης της κοίτης με συρματοκιβώτια, με αποτέλεσμα να απωλέσει μεγάλο μέρος των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς της.

Η ΕΕΠΦ , επιστημονικοί φορείς, περιβαλλοντικές οργανώσεις, και φορείς πολιτών, έχουν υποβάλει θεσμικά τις αντιρρήσεις τους στην μελέτη του έργου μαζί με άλλες 4 περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Μερικά σημαντικά στοιχεία για το ρέμα της Πικροδάφνης

  • Πρόκειται για ένα από τα μόλις 13 ανοιχτά ρέματα που έχουν απομείνει στην Αττική
  • Εκτείνεται σε μήκος 4,5 χιλιομέτρων, διατηρώντας σχεδόν στο σύνολό του τη φυσική του μορφή
  • Έχει χαρακτηριστεί ρέμα ιδιαίτερου φυσικού κάλλους
  • Αποτελεί μοναδική εστία βιοποικιλότητας και φυσικού τοπίου
  • Είναι καταφύγιο για περισσότερα από 150 διαφορετικά είδη πουλιών
  • Φιλοξενεί θηλαστικά όπως νυχτερίδες και σκαντζόχοιρους, αλλά και ερπετά όπως σαύρες, χελώνες και φίδια
  • Εκεί βρίσκονται 20 είδη πεταλούδων και πολλά άλλα έντομα
  • Έχει νερό όλες τις εποχές του χρόνου
  • Γεμίζει κάθε άνοιξη με πλήθος από αγριολούλουδα όπως ρόκα, μολόχα, καλέντουλα, χαμομήλι, κίτρινη μαργαρίτα
  • Εμφανίζει πλούσια θαμνώδη και δασική βλάστηση με πολλές πικροδάφνες, καλαμιές, πεύκα, πρίνους, και λεύκες
  • Αποτελεί κάθε χρόνο καταφύγιο και σωτήρια πηγή νερού –ειδικά το καλοκαίρι- για αμέτρητα αποδημητικά πουλιά που έρχονται για να ξεδιψάσουν ή και να ξεπλύνουν το φτέρωμά τους.

Τα τελευταία χρόνια κάποιες εθελοντικές ομάδες ενεργών πολιτών, η ομάδα “Πολίτες υπέρ των ρεμάτων της Αττικής” αλλά και φυσιολάτρες , διοργανώνουν βόλτες και καθαρισμούς στα ρέματα της Αττικής.

Μακάρι κάποτε κάποιες δημοτικές παρατάξεις, κάποια δημοτικά συμβούλια, κάποιες δημοτικές επιτροπές περιβάλλοντος, να ενδιαφερθούν οχι μόνο για μαρίνες και για αεροδρόμια αλλά για την ουσία της ζωής.

Την φύση που ολους μας αγκαλιάζει. Αν δεν την σκοτώσουμε.

Ακολουθούν αποκλειστικές φωτογραφίες, οι οποίες τραβήχτηκαν την εποχή της πανδημίας ενώ στην βόλτα μαζί μου ήταν ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Αγίου Δημητρίου κ. Μάρκος Βαζαίος.

Τα βίντεο (τα οποία δημοσιεύτηκαν στο facebook στην ομάδα Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης) είναι του Θανάση Βάσιου και στο κανάλι του θα βρείτε την συνέχεια του οδοιπορικού του.