12 Δεκεμβρίου 2024

Agios Dimitrios Notia News

ΝΟΤΙΑ ΝΕΑ (NEWS) & ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ(ΜΠΡΑΧΑΜΙ)

Άγιος Δημήτριος το χωριό Μπραχάμι που έγινε δήμος της Αττικής

Spread the love

Άγιος Δημήτριος το χωριό Μπραχάμι που έγινε δήμος της Αττικής

 

Άγιος Δημήτριος Αττικής 3Ναός Αγίου Δημητρίου Αττικής

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Άγιος Δημήτριος, το χωριό Μπραχάμι όπως λεγόταν πριν είναι δήμος των Νοτίων Προαστίων της Αττικής.

Ένας μικρός οικισμός, το Μπραχάμι, με λίγα σπίτια γύρω από μια εκκλησία τον Άγιο Δημήτριο, μεγάλωσε με τα χρόνια, άλλαξε όνομα παίρνοντας το όνομα του ναού γύρω από τον οποίο δημιουργήθηκε και έγινε ένας μεγάλος δήμος της Αττικής.

Έγινε τόσο μεγάλος, που ακόμα και μετά τις συνενώσεις μικρότερων δήμων της Αττικής αυτός είναι τόσο μεγάλος που έμεινε όπως ήταν πριν.

Ιστορία:

Κατά την Τουρκοκρατία η περιοχή που άρχιζε από τον Άγιο Ιωάννη τον Καρέα και μέχρι το Καβούρι ήταν ένα τεράστιο κτήμα με χωράφια, ρέματα και χωριά που κατοικούσαν αρκετοί χωρικοί και βοσκοί.

Το κτήμα το διέσχιζε από την Αθήνα και σε όλο το μήκος του η αποκαλούμενη τότε από τους κατοίκους Μεγάλη Στράτα, επάνω στην οποία σήμερα βρίσκεται η λεωφόρος Βουλιαγμένης.

Η περιοχή ανήκε τότε σε κάποιον Μπραχάμ πασά.

Για αυτόν υπάρχουν δύο εκδοχές για το ποιος ήταν.

Η πρώτη λέει ότι ήταν Τούρκος πασάς της Αττικής και η δεύτερη ότι ήταν κάποιος εξισλαμισμένος εβραίος που τον έλεγαν Αβραάμ, γι’ αυτό και το όνομα Μπραχάμ πασάς. Ο Μπραχάμ πασάς λοιπόν είχε στην κατοχή του όλη αυτή την έκταση μέχρι το Καβούρι.

Κάποτε όμως η κατοχή της περιοχής από το σημερινό Ελληνικό και μέχρι το Καβούρι πέρασε στα χέρια κάποιου Χασάν πασά.

Και για αυτόν υπάρχουν δύο εκδοχές για το ποιος ήταν.

Η πρώτη λέει ότι ήταν στην υπηρεσία του Μπραχάμ πασά και αυτός επειδή τον αγαπούσε πολύ του χάρισε λίγο πριν πεθάνει την έκταση από το Ελληνικό περίπου έως το Καβούρι.

Η δεύτερη λέει ότι επειδή ο Μπραχάμ πασάς δεν ήταν καθαρός Τούρκος αλλά εβραίος, ο Χάσαν κατέφυγε στο Σουλτάνο και κατάφερε με διαταγή του να πάρει στην κατοχή του την εν λόγω περιοχή.

Όπως και να έχει πάντως ακόμα και τις δεκαετίες μετά την απελευθέρωση της Αττικής από τους Τούρκους,  η περιοχή από το Ελληνικό έως το Καβούρι λεγόταν Χασάνι.

Το υπόλοιπο κτήμα από το Ελληνικό έως τον Άγιο Ιωάννη τον Καρέα παρέμεινε στην κατοχή του Μπραχάμ πασά.

Στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα ο ναός του Αγίου Δημητρίου δημιουργήθηκε ένας οικισμός που τον έλεγαν Μπραχάμι, αφού ήταν στην έκταση που ανήκε στον Μπραχάμ πασά.

Αφού πέθανε αυτός και απελευθερώθηκε η Αθήνα και η Αττική, όλη η περιοχή πέρασε στην ιδιοκτησία του δήμου της Αθήνας.

Η έκταση διαιρέθηκε σε αγροτεμάχια και πέρασε στην κατοχή νέων ιδιοκτητών.

Ο οικισμός του Μπραχαμίου στα τέλη του 19ου αιώνα κατοικήθηκε από αρκετούς Μεθενίτες που μετανάστευσαν στην Αθήνα για μια καλύτερη τύχη μαζί με τις οικογένειές τους.

Αυτοί έχτισαν ναό και τον αφιέρωσαν στον Άγιο Δημήτριο για να τους θυμίζει αντίστοιχο ναό που είχαν στην πατρίδα τους τα Μέθανα.

Το Μπραχάμι σαν οικισμός ανήκε στο δήμο της Αθήνας. Το 1925 ιδρύθηκε η κοινότητα του Μπραχαμίου και περιλάμβανε και τους οικισμούς της Αγίας Βαρβάρας, του Κατσιποδίου ( σήμερα Δάφνης),της Πικροδάφνης με το ομώνυμο ρέμα και του Αγίου Κοσμά.

Το 1928 μετονομάστηκε σε κοινότητα Αγίου Δημητρίου.

Το 1963 δημιουργήθηκε επίσημα ο δήμος του Αγίου Δημητρίου.

Ο Άγιος Δημήτριος, το χωριό Μπραχάμι όπως λεγόταν πριν είναι δήμος των Νοτίων Προαστίων της Αττικής.

Ο δήμος του Αγίου Δημητρίου φιλοξενεί τρεις σταθμούς του ΜΕΤΡΟ:

  • Δάφνης
  • Αγίου Δημητρίου / Αλέκος Παναγούλης
  • Ηλιούπολης

Σύνορα του δήμου Αγίου Δημητρίου:

  • Ανατολικά με το Δήμο Ηλιούπολης
  • Δυτικά με το Δήμο Ν. Σμύρνης
  • Βόρεια με το Δήμο Δάφνης – Υμηττού
  • Νότια με τους Δήμους Αλίμου και Π. Φαλήρου

Συνοικίες του Αγίου Δημητρίου:

  • Παναγίτσα
  • Άγιος Δημήτριος (Κέντρο)
  • Ηπειρώτικα
  • Ασύρματος
  • Ανθέων
  • Άγιος Βασίλειος
  • Ελιά
  • Τσουκάλι
  • Μεσονήσι
  • Σούλι
  • Κοψαχείλα
  • Σαρωνικός
  • Άνοιξη
  • Μοναστήριο
  • Άγιος Κωνσταντίνος
  • Χαραυγή

Ρέμα της Πικροδάφνης:

Ρέμα Πικροδάφνης 10

Τον δήμο Αγίου Δημητρίου τον διασχίζει κατεβαίνοντας από τον Υμηττό το ρέμα της Πικροδάφνης που καταλήγει στη θάλασσα του Σαρωνικού στο Παλαιό Φάληρο.

Πρόκειται για υδροβιότοπο που δε φαντάζεσαι ότι μπορεί να υπάρχει σε πυκνοκατοικημένη περιοχή της πρωτεύουσας.

Επίσης κρατάει δροσερό το μικροκλίμα στις περιοχές από όπου διέρχεται και ειδικά το καλοκαίρι δίνει βαθιά ανάσα στους τυχερούς που κατοικούν κοντά του.

Έχει μήκος 9,3 χλμ από τον Υμηττό που ξεκινάει έως τη θάλασσα του Σαρωνικού που καταλήγει και είναι το τρίτο σε μήκος ποτάμι-ρέμα της Αττικής μετά τον Κηφισό και τον Ιλισό.

Το Ρέμα της Πικροδάφνης είναι ένα από τα τελευταία ρέματα της Αττικής που σώζεται σήμερα, και πρέπει να το διαφυλάξουμε στη φυσική του μορφή γιατί αυτά που προσφέρει είναι πολλά και σημαντικά.

Ρέμα Πικροδάφνης 01Ρέμα Πικροδάφνης 02

Ασύρματος:

Πάρκο Ασύρματου Άγιος Δημήτριος Αττική

Στον Άγιο Δημήτριο υπάρχει και η έκταση του Ασυρμάτου, η οποία τα τελευταία χρόνια παραχωρήθηκε η διαχείριση στο δήμο του Αγίου Δημητρίου από την κυβέρνηση, με την προοπτική να δημιουργηθούν εκεί εγκαταστάσεις και πάρκο περιπάτου για τη χρήση από τους κατοίκους του δήμου και των γύρω περιοχών για άθληση και αναψυχή, καθώς και βόλτα με τα κατοικίδια τους.

Ο Ασύρματος είναι ένα έργο πνοής για τους κατοίκους της περιοχής και ένα πάγιο αίτημά τους να δημιουργηθεί εκεί χώρος πρασίνου και περιπάτου.

Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο για το δήμο του Αγίου Δημητρίου και η ολοκλήρωσή του θα αναβαθμίσει αισθητά την περιοχή και τη ζωή όλων των κατοίκων εκεί και των γύρω δήμων.

Παναγούλεια:

Αλέκος Παναγούλης Άγιος Δημήτριος Αττικής 1Αλέκος Παναγούλης Άγιος Δημήτριος Αττικής 2

 

 

 

 

 

 

Επίσης στο δήμο Αγίου Δημητρίου κάθε χρόνο το Μάιο γίνονται τα Παναγούλεια,  που είναι εκδηλώσεις στη μνήμη του αγωνιστή κατά της χούντας 1967-1974 Αλέκου Παναγούλη που σκοτώθηκε εκεί σε τροχαίο ατύχημα την πρωτομαγιά του 1976.

H πλατεία που δημιουργήθηκε εκεί πήρε το όνομά του, καθώς επίσης και ο σταθμός του ΜΕΤΡΟ του Αγίου Δημητρίου που είναι σε κοντινή απόσταση.

Δίπλα στο σταθμό του ΜΕΤΡΟ του Αγίου Δημητρίου – Αλέκος Παναγούλης βρίσκεται και το μεγάλο εμπορικό κέντρο ATHENS METRO MALL με πολλά καταστήματα, καφετέριες και κινηματογράφους.

Athens metro mall agios dimitrios

Επίσης στην πλατεία Παναγούλη την θερινή περίοδο λειτουργεί ανοικτός κινηματογράφος το Cine Πλατεία, ενώ γίνονται πλήθος εκδηλώσεων σε πολλές πλατείες του δήμου, στον Ασύρματο και στο Στρογγυλό σχολείο.

Στρογγυλό σχολείο:

Στρογγυλό σχολείο Άγιος Δημήτριος Αττικής

 

Στον Άγιο Δημήτριο από τη δεκαετία του 1970 υπάρχει και το Στρογγυλό σχολείο επί της οδού Στρ. Παπάγου.

Είναι μια ιδιαίτερη σχεδιαστική δημιουργία του αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα όπως έχει χαρακτηριστεί με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, πολύ προχωρημένο για την εποχή που κατασκευάστηκε.

Την περίοδο 1999-2003 έγινε ολική ανακαίνιση – ανακατασκευή του και σήμερα φιλοξενεί Γυμνάσιο, Λύκειο και το δημόσιο ΙΕΚ του Αγίου Δημητρίου.

Πηγή: panoramio.gr

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!