17 Μαΐου 2024

AgiosDimitriosNotiaNews

ΝΟΤΙΑ ΝΕΑ (NEWS) & ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ(ΜΠΡΑΧΑΜΙ)

Σε ισχύ από 1η Μαϊου ο νέος Ποινικός Κώδικας: Tι προβλέπει για τις ποινές

Τίθεται σε ισχύ από 1η Μάιου ο νέος Ποινικός Κώδικας  που έχει ως επίκεντρο την ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης και την αυστηροποίηση των ποινών. 

Μεταξύ των σημαντικών διατάξεων που εισάγονται είναι η έκτιση των ποινών στα πλημμελήματα, η αύξηση του ανώτατου ορίου κάθειρξης για κακουργήματα από πέντε στα 10 έτη και η αύξηση της ποινής για το αδίκημα του εμπρησμού δάσους , όπου η ελάχιστη ποινή είναι κάθε 10 ετών και η ανώτερη. . . . . . . ποινή ανυπάρχει θάνατος είναι 20 χρόνια.

Με σκοπό την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, περιορίζονται μεταξύ άλλων, οι αναβολές της ποινικής δίκης που χορηγεί το δικαστήριο.

Παράλληλα, δίνεται μέριμνα τόσο για την προστασία των ανηλίκων, όσο για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας , όπου σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, διπλασιάζονται οι ποινές σε περίπτωση που το αδίκημα τελειώνει ενώπιον ανηλίκου, ενώ διευρύνεται η έννοια της οικογένειας ως προς τα μέλη της και εντάσσονται. . . . . . . , μεταξύ των άλλων, οι μόνιμοι σύντροφοι και τα παιδιά τους. Οι ποινές για το αδίκημα της ενδοοικογενειακής βίας μπορούν να φθάσουν μέχρι τα 10 χρόνια, αν υπάρξει βαριά σωματική ή διανοητική πάθηση του θύματος

Έκθεση των ποινών στα πλημμελήματα

Αναλυτικά ο νέος Ποινός Κώδικας προβλέπει:

  • Η αναστολή της ποινής για πλημμελήματα μετατρέπεται από κανόνα σε εξαίρεση. Θα μπορούσε να χορηγηθεί σε ποινές φυλάκισης έως ένα έτος όταν οι αμετάκλητες προηγούμενες καταδίκες δεν υπερβαίνουν το ένα έτος.
  • Για ποινές φυλάκισης έως 2 έτη, προτεραιότητα αποτελεί η έκτιση ποινών με τους εναλλακτικούς τρόπους κοινωφελούς εργασίας ή μετατροπής της ποινής σε χρήμα ή σε κατ’ οίκον έκτιση με ηλεκτρονική επιτήρηση.
  • Για ποινές φυλάκισης από 2 έως 3 έτη προβλέπεται έκπτωση σε σωφρονιστικό κατάστημα του συνόλου ή μέρους της ποινής από 30 ημέρες έως 6 μηνών, κατά την κρίση του δικαστηρίου.
  • Για ποινές φυλάκισης άνω των 3 ετών προβλέπεται έκτιση σε σωφρονιστικό κατάστημα του συνόλου ή μέρους της ποινής από το 1/5 έως τα 2/5 αυτής, κατά την κρίση του δικαστηρίου.

Δείτε περισσότερα στο: cnn.gr